Uzun çalışma saatleri depresyon ve kronik hastalığa yol açıyor

Posted by

Araştırmalar, çok uzun saatler boyunca çalışmanın depresyon ve kronik hastalık olasılığını artırabileceğini gösteriyor.

PLOS One’da yayımlanan yeni araştırmaya göre, genç yetişkinlikte gece geç saatlere kadar çalışmanın ve çok yoğun programların, orta yaşa gelindiğinde depresyon ve kötü sağlık riskinin artmasına yol açabileceğine işaret ediyor.

Çalışmanın yazarı olan New York Üniversitesi’nden öğretim üyesi Wen-Jui Han, 30 yıl boyunca 7 bin Amerikalının çalışma programlarını ve uyku düzenlerini inceledikten sonra katılımcıların sadece 4’te birinin düzenli şekilde gündüz saatlerinde çalıştığını tespit etti.

Örneklemin 4’te üçünü 1960’larda doğmuş Amerikalı işçilerin oluşturduğu çalışmada, katılımcılarla 22’den 50 yaşına kadar görüşüldü. Gündüz mesaisi olan çalışanların aksine daha gençken gece mesaisi ya da dönüşümlü vardiya yapan işçilerin uyku sorunu yaşadığı, 50 yaşına geldiklerinde sağlıksız olma ve depresyon yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu bildirildi.

Onlarca yıl boyunca çok fazla saat çalışan ve yoğun çalışma kültürü zihniyetini benimseyen Han daha 40 yaşındayken doktoru ona biyolojik yaşının 60 olduğunu söylemişti. Bu durum, Han’ı yoğun çalışma saatlerinin uzun vadeli sağlık üzerindeki etkisini araştırmaya yöneltmişti.

Han, Zoom üzerinden NPR’yle yaptığı röportajda “Şu anki işimiz bizi hasta ediyor ve fakirleştiriyor” dedi.

Han, araştırmasının “işleri nedeniyle fiziksel olarak bitkin ve duygusal olarak tükenmiş hissedenlerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olacak kaynaklar sağlamasını” umduğunu belirtti.

Araştırmacı, “Uzun saatler boyunca çalışmayı gönüllü olarak istediklerini söyleyebiliriz ancak gerçekte bu durum gönüllü olarak uzun saatler boyunca çalışmakla ilgili değil” dedi.

Han araştırmasında uygun şekilde dinlenmeyi işleri için feda edenlerin istatistiksel olarak depresyon veya kötü sağlık sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Araştırmacı, “İşimiz günlük bir stres etkeni haline geldiğinde, 30 yıl sonra karşılaşabileceğimiz sağlık sorunları bu türden olabilir” dedi.

Araştırma, gece çalışmayı ve dönüşümlü vardiyaları uyku problemleri ve sağlık sorunlarıyla ilişkilendirmiş olabilir ancak birinin diğerine doğrudan neden olduğuna dair güçlü kanıt bulamadı. Ancak ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, yetersiz uykunun diyabet, kalp hastalığı ve obezite gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığını artırabileceğini belirtmişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir