KOÇ-AKP ortaklığına niye ses çıkarılmıyor

Kırşehir Seyfe Gölü Altın Madeni Projesi Halkın Tepkisini Çekiyor

Koç Holding ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun ortaklığında kurulan DEFAŞ Madenciliğin, Kırşehir Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin kıyısında yapmayı planladığı altın madeni projesi, bölge halkı ve yerel yöneticiler tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. İbrahim Gündüz’ün Kısadalga’da yayımlanan yazısında bu konuya değinildi.

DEFAŞ Madenciliğin, altın madeni için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattığı ve 3887 sayfalık ÇED raporunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunduğu belirtiliyor.

“Suyu Nereden Bulacaksınız”

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu’nun, şirket yetkilileriyle yaptığı toplantıda madenin çevresel etkilerini ele aldığı yazıda yer aldı. Ekicioğlu’nun, projenin bölgedeki su kaynaklarına zarar vereceğini belirten şirket temsilcilerine, “Suyu nereden bulacaksınız?” diye sorduğu ve temsilcilerin, “Gerekirse Kızılırmak’tan boru hattıyla su getireceğiz” cevabını verdiği ifade edildi. Ekicioğlu’nun bu cevaba tepki göstererek, “Kızılırmak daha kaç şehre yetecek, kaç milyon insanı besleyecek de bir de sizin madeninize gelecek?” dediği belirtiliyor.

Maden Projesine Yönelik Eleştiriler

DEFAŞ’ın sunduğu ÇED raporunda, maden sahasının Seyfe Gölü’ne olumsuz bir etkisinin olmayacağı iddia edilse de, bölge halkının bu iddiayı kabul etmediği vurgulanıyor. Altın madeni projesinin yılda 37 milyon ton hafriyat yapılmasını öngördüğü ve bu hafriyattan yalnızca 200 bin ton konsantre altın elde edilmesini öngördüğü, geri kalan 36 milyon 900 bin tonun ise tehlikeli atık olarak depolanacağı belirtiliyor.

Proje kapsamında günde 1 milyon 343 bin litre su tüketileceği ve bölgede yaşanan ciddi su sıkıntısı nedeniyle tarım ve hayvancılığa büyük zarar vereceği belirtiliyor. Ayrıca maden sahasının Seyfe Gölü’ne 10 kilometre mesafede olduğu ancak Seyfe Gölü’nün koruma alanının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle küçültüldüğü iddia ediliyor.

Tarihi ve Doğal Alanlar Tehlikede

Proje sahasında 33 memeli türü, 80 kesinlikle korunması gereken kuş türü ve 27 endemik bitki türünün bulunduğu ifade ediliyor. Ayrıca madenin yakınında birinci derece arkeolojik sit alanlarının yer aldığı belirtiliyor. Ancak şirketin bu endişeleri gidermek için “etkilenmeyecekler” ifadesini kullandığı söyleniyor.

“Tarih Bizi Destekleyenleri Yazacak”

Belediye Başkanı Ekicioğlu’nun, maden projesine karşı duruşunu net bir şekilde ifade ettiği ve bölge halkının Seyfe Gölü’nün korunması için mücadelesine devam edeceği belirtiliyor. Ekicioğlu’nun, “Belki bu projeye engel olamayız ama tarih sizi talan eden, bizi ise bu talana karşı mücadele eden olarak yazacak” dediği kaydediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir