Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Alman Şirketlerinde Belirsizlik Endişesi Artıyor

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayında Alman şirketleri arasında yapılan “belirsizlik” anketinin sonuçlarını duyurdu. Ifo’nun açıklamasına göre, nisan ayında ankete katılan Alman şirketlerinin yüzde 28,3’ü, faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmada zorlanıyor. Bu oran, mart ayına kıyasla yüzde 24,8 artış göstererek Kasım 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ifo’nun Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, şirketlerin geleceklerine dair belirsizliklerin arttığını belirtirken, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı gibi faktörler, şirketlerin gelişimlerini öngörmelerini zorlaştırıyor. Yatırımların ve istihdamın ertelenme olasılığı da belirsizliğin uzamasıyla artıyor.” dedi.

İmalat Sektöründe Belirsizlik Artıyor

Ifo’ya göre, belirsizlik özellikle imalat sektöründe belirgin bir şekilde yükseliş gösteriyor. Elektrik ve otomotiv sektörlerindeki belirsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde iken, hizmet sektöründe bu oran yüzde 21,6 olarak kaydedildi. İnşaat sektöründe ise altyapı yatırımlarının etkisiyle belirsizlik oranı nisan ayında yüzde 26,3’ten yüzde 23,2’ye geriledi.

İş Ortamı Güven Endeksi kapsamında yapılan ankette, şirketlerden gelecekteki durumlarını tahmin etmeleri isteniyor. “Zor” yanıtını veren şirketlerin oranı, algılanan belirsizliği belirtiyor.

Almanya Ekonomisi Zorlanıyor

Almanya’da yaşanan tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, analistler Alman ekonomisi için gümrük vergisi politikalarının özel bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Ülke ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında gerileme kaydederek büyüme konusunda zorlanıyor.

Alman hükümeti, küresel ticari gerginliklerin etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini düşürürken, ekonomi üst üste ikinci yıl daralma yaşadı. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üçüncü yıl üst üste büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Related Posts

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Fed finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı!

ABD Merkez Bankası finansal istikrara yönelik en büyük riski açıkladı. Finansal İstikrar Raporu’nda politika belirsizliklerine ve ABD’nin borcuna da dikkat çekildi.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir